1) PERKASAM
Sejarah:
Saya percaya setiap negeri mempunyai makanan tradisinya. Dan, apabila menyebut makanan tersebut, pasti nama negerinya turut diperkatakan. Bagi saya pekasam merupakan makanan tradisi yang popular di negeri Kedah. Biar sekalipun anda mengatakan bahawa negeri anda juga popular dengan pekasam, saya masih menyatakan bahawa pekasam negeri Kedah tetap yang istimewa. Jangan marah ya. Mungkin perbezaan itu terletak pada ikan yang digunakan. Jika di Kedah ikan puyu, haruan, lampam menjadi ikan yang sering digunakan untuk membuat pekasam.
Bahan-bahan:
Ikan pekasam, bawang besar, cili api & Minyak masak.
2) GULAI KAWAH
Sejarah:
Gulai Batang Pisang memang "signature dish" orang Baling Kedah, terutamanya di kawasan kampung. Tetapi tolong jangan bayangkan dalam periuk atau kawah sedang menggelegak tu ada batang pisang. Nama saja Gulai Batang Pisang tetapi bahagian batang pisang yang digunakan adalah umbut pisang atau rias pisang. Umbut pisang adalah bahagian tengah batang pisang yang lembut dan berwarna putih. Sama saja kalau umbut kelapa.Gulai batang pisang biasanya di masak untuk majlis kenduri dan lebih sedap gulai batang pisang menggunakan daging bertulang lembu atau kambing.Sekarang, menu gulai batang pisang boleh juga dijadikan salah satu menu berbuka puasa yang istimewa. Umbut pisang ni manis sebenarnya, kalau tak percaya pergi tebang sepokok tetapi jangan tersilap pilih jenis pisang. Bukan semua jenis pisang sedap dibuat gulai. Mak kata pisang emas, pisang batu ( pisang raja ) atau pisang hutan yang sedap, kalau pisang nangka tak boleh. Ada satu lagi yang tak boleh, pisang kaki!
Bila saya cakap pisang hutan tolong jangan bayangkan kita perlu meredah hutan seperti Taman Negara pula untuk dapatkan pokok pisang. Orang bandar ni , bila sebut saja hutan, dia ingat hutan sebetul betul hutan. Pisang hutan biasanya tumbuh sendiri di tepi-tepi kampung , tepi-tepi sungai atau di tepi-tepi lebuh raya pun kita boleh nampak pisang hutan.
Bahan-bahan:
Ayam, umbut pisang, asam jawa, garam, serbuk kari, kerisik, daun kari, air, santan kelapa, minyak masak, kayu manis, bunga lawang, bawang merah, bawang putih dan halia.